Kennisbank

Verse vongole en venusschelpen
Een tijdje geleden behandelden we in onze Kennisbank uitgebreid de coquille: een uiterst populair schelpdier in Nederland met een Franse naam. Vandaag gaan we het hebben over een ander populair schelpje, namelijk de Venusschelp. Venusschelpen zijn in Nederland veelal bekend onder de Italiaanse naam vongole. Als oer-Italiaans product krijgt dit artikel dan ook een klein […]
Lees verder →Verse vongole en venusschelpen
Een tijdje geleden behandelden we in onze Kennisbank uitgebreid de coquille: een uiterst populair schelpdier in Nederland met een Franse naam. Vandaag gaan we het hebben over een ander populair schelpje, namelijk de Venusschelp. Venusschelpen zijn in Nederland veelal bekend onder de Italiaanse naam vongole. Als oer-Italiaans product krijgt dit artikel dan ook een klein […]
Lees verder →
Horsmakreel – het vergeten visje
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: horsmakreel is geen makreel of makreelsoort. Naast het feit dat de bekende makreel volledig ingeburgerd is in de Nederlandse keuken, is zowel de afkomst, het uiterlijk, de smaak als de bereiding van de horsmakreel totaal verschillend dan die van de makreel. Wat precies het verschil […]
Lees verder →Horsmakreel – het vergeten visje
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: horsmakreel is geen makreel of makreelsoort. Naast het feit dat de bekende makreel volledig ingeburgerd is in de Nederlandse keuken, is zowel de afkomst, het uiterlijk, de smaak als de bereiding van de horsmakreel totaal verschillend dan die van de makreel. Wat precies het verschil […]
Lees verder →
Tijd voor tilapia
Tilapia is samen met pangasius een van de populairste gekweekte vissoorten van het moment. Qua delicatesse valt de vis een categorie lager dan bijvoorbeeld zeebaars, dorade of kabeljauw, maar de tilapia is zeker geen vis om te vergeten. Het stevige visvlees laat zich makkelijk bereiden en de neutrale smaak zorgt dat het visje goed te […]
Lees verder →Tijd voor tilapia
Tilapia is samen met pangasius een van de populairste gekweekte vissoorten van het moment. Qua delicatesse valt de vis een categorie lager dan bijvoorbeeld zeebaars, dorade of kabeljauw, maar de tilapia is zeker geen vis om te vergeten. Het stevige visvlees laat zich makkelijk bereiden en de neutrale smaak zorgt dat het visje goed te […]
Lees verder →
De exclusieve oester
Oesters: iedereen kent ze wel, maar niet veel mensen hebben ze daadwerkelijk al eens gegeten. Het lijkt misschien geen gangbaar en toegankelijk product, maar een oester is een delicatesse die iedereen een keer geproefd moet hebben. De zilte smaak van een oester is werkelijk uniek. Omdat oesters in Nederland steeds populairder worden, geven wij u […]
Lees verder →De exclusieve oester
Oesters: iedereen kent ze wel, maar niet veel mensen hebben ze daadwerkelijk al eens gegeten. Het lijkt misschien geen gangbaar en toegankelijk product, maar een oester is een delicatesse die iedereen een keer geproefd moet hebben. De zilte smaak van een oester is werkelijk uniek. Omdat oesters in Nederland steeds populairder worden, geven wij u […]
Lees verder →
Monsterlijk lekker: zeeduivel of zeewolf
Zeeduivel en zeewolf: twee vissen die hun naam beide te danken hebben aan hun opmerkelijke uiterlijk. Ze worden ook wel het lelijke eendje van de viswereld genoemd. En dit is niet geheel onterecht. Dat schijn echter vaak bedriegt, blijkt ook maar weer bij deze stelling: de zeeduivel en de zeewolf zijn beide namelijk werkelijk twee […]
Lees verder →Monsterlijk lekker: zeeduivel of zeewolf
Zeeduivel en zeewolf: twee vissen die hun naam beide te danken hebben aan hun opmerkelijke uiterlijk. Ze worden ook wel het lelijke eendje van de viswereld genoemd. En dit is niet geheel onterecht. Dat schijn echter vaak bedriegt, blijkt ook maar weer bij deze stelling: de zeeduivel en de zeewolf zijn beide namelijk werkelijk twee […]
Lees verder →
Schol: diepvries of vers?Â
Verse schol is een heerlijke vis die zowel als hele vis (panklaar) of als filet klaargemaakt kan worden. Met het gemak van vandaag kiezen steeds meer mensen voor kant-en-klare scholfilet: geen vervelende graatjes meer om rekening mee te houden en de filets zijn gemakkelijk te verwerken door ieder gerecht. Bent u als inkoper op zoek […]
Lees verder →Schol: diepvries of vers?Â
Verse schol is een heerlijke vis die zowel als hele vis (panklaar) of als filet klaargemaakt kan worden. Met het gemak van vandaag kiezen steeds meer mensen voor kant-en-klare scholfilet: geen vervelende graatjes meer om rekening mee te houden en de filets zijn gemakkelijk te verwerken door ieder gerecht. Bent u als inkoper op zoek […]
Lees verder →
De diversiteit van dorade
Nog niet heel lang geleden schreven we een artikel over de zeebaars: hoe dit populaire visje uit Spanje en Griekenland steeds meer in opkomst is in Nederland en wat je allemaal met een zeebaars kunt doen. De veelzijdigheid, samen met de zeer verfijnde smaak, is voornamelijk wat de zeebaars zo’n populaire vis maakt. Dit is […]
Lees verder →De diversiteit van dorade
Nog niet heel lang geleden schreven we een artikel over de zeebaars: hoe dit populaire visje uit Spanje en Griekenland steeds meer in opkomst is in Nederland en wat je allemaal met een zeebaars kunt doen. De veelzijdigheid, samen met de zeer verfijnde smaak, is voornamelijk wat de zeebaars zo’n populaire vis maakt. Dit is […]
Lees verder →
Coquilles, sint-jakobsschelpen en coquilles Saint Jacques
Tijdens de kerstdagen gingen ze door heel Nederland bij de viswinkels weer als warme broodjes over de toonbank: de razend populaire sint-jakobsschelpen, ook wel coquilles of voluit coquilles Saint Jacques genoemd. De chique naam doet het schelpdier niet tekort: zowel qua smaak als qua voorkomen staat de coquille garant voor een uniek gerecht en een […]
Lees verder →Coquilles, sint-jakobsschelpen en coquilles Saint Jacques
Tijdens de kerstdagen gingen ze door heel Nederland bij de viswinkels weer als warme broodjes over de toonbank: de razend populaire sint-jakobsschelpen, ook wel coquilles of voluit coquilles Saint Jacques genoemd. De chique naam doet het schelpdier niet tekort: zowel qua smaak als qua voorkomen staat de coquille garant voor een uniek gerecht en een […]
Lees verder →
Een vis in opkomst: de rode mul
Rode mul: waar komt deze bijzondere vis vandaan? De rode mul heeft een prachtig onderscheidend uiterlijk en heeft zelfs iets weg van een tropisch visje. Echter, niets is minder waar. De laatste jaren wordt de rode mul zelfs met grote regelmaat gevangen in onze ‘eigen’ Noordzee. Waar komt dit bijzondere rode visje oorspronkelijk vandaan en […]
Lees verder →Een vis in opkomst: de rode mul
Rode mul: waar komt deze bijzondere vis vandaan? De rode mul heeft een prachtig onderscheidend uiterlijk en heeft zelfs iets weg van een tropisch visje. Echter, niets is minder waar. De laatste jaren wordt de rode mul zelfs met grote regelmaat gevangen in onze ‘eigen’ Noordzee. Waar komt dit bijzondere rode visje oorspronkelijk vandaan en […]
Lees verder →
Het interessante levensverhaal van de sardine
Sardien of sardine, beide juiste schrijfwijzen voor het kleine, haringachtige visje, geniet voornamelijk populariteit in landen rondom de Middellandse Zee. Waar het visje vooral in zuidelijke landen als Spanje en Portugal een gebruikelijk ingrediënt is in de keuken, vinden mensen het in Nederland vaak wat ‘spannender’ om met dit kleine, gratige visje aan de slag […]
Lees verder →Het interessante levensverhaal van de sardine
Sardien of sardine, beide juiste schrijfwijzen voor het kleine, haringachtige visje, geniet voornamelijk populariteit in landen rondom de Middellandse Zee. Waar het visje vooral in zuidelijke landen als Spanje en Portugal een gebruikelijk ingrediënt is in de keuken, vinden mensen het in Nederland vaak wat ‘spannender’ om met dit kleine, gratige visje aan de slag […]
Lees verder →
Forel: een verantwoorde keuze
Forel is een vissoort dat de meeste mensen als verse vis én als gerookte vis kennen. Als gerookte vis is de forel vaak als forelfilet te vinden bij de makreelfilet en palingfilet; als verse vis ligt de forel meestal in zijn geheel schoongemaakt in de verse vis-toonbank. De forel is niet alleen een heel veelzijdig […]
Lees verder →Forel: een verantwoorde keuze
Forel is een vissoort dat de meeste mensen als verse vis én als gerookte vis kennen. Als gerookte vis is de forel vaak als forelfilet te vinden bij de makreelfilet en palingfilet; als verse vis ligt de forel meestal in zijn geheel schoongemaakt in de verse vis-toonbank. De forel is niet alleen een heel veelzijdig […]
Lees verder →
Wilde of gekweekte zeebaars?
Zeebaars is een super populaire vis in heel Europa. Vooral in landen als Spanje en Griekenland zie je het dagverse visje dagelijks pronken in de verse vis-vitrines bij de vele (vis)restaurants. Ook in Nederland kom je zeebaars steeds vaker op de menukaart tegen. Waar komt de populaire zeebaars oorspronkelijk vandaan? En is die prachtige, vers […]
Lees verder →Wilde of gekweekte zeebaars?
Zeebaars is een super populaire vis in heel Europa. Vooral in landen als Spanje en Griekenland zie je het dagverse visje dagelijks pronken in de verse vis-vitrines bij de vele (vis)restaurants. Ook in Nederland kom je zeebaars steeds vaker op de menukaart tegen. Waar komt de populaire zeebaars oorspronkelijk vandaan? En is die prachtige, vers […]
Lees verder →