Mungbonen zijn kleine, groene peulvruchten die al honderden jaren geliefd zijn in de Aziatische keuken. In het Westen winnen deze voedzame en eiwitrijke bonen steeds meer terrein. In dit artikel lees je alles over de voedingswaarde, de gezondheidsvoordelen én manieren waarop je mungbonen kunt bereiden.
Onderwerpen die in dit artikel besproken worden:
Mungbonen komen oorspronkelijk uit India en worden daar al meer dan 4.000 jaar geteeld en gegeten. Door de eeuwen heen verspreidden mungbonen zich naar andere delen van Azië, zoals China, Zuidoost-Azië en uiteindelijk naar de rest van de wereld.
In de traditionele Indiase geneeskunde – Ayurveda – worden mungbonen gebruikt vanwege de voedzame en geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden gezien als een van de meest voedzame peulvruchten en spelen een grote rol in de Indiase keuken, vooral in gerechten zoals dal en kitchari (detox gerecht).
In China en andere Aziatische landen worden mungbonen gegeten om hun verkoelende eigenschappen. Daarom vind je de bonen vaak terug in zomerse gerechten en drankjes om het lichaam te verfrissen. Tegenwoordig hebben mungbonen hun weg gevonden naar keukens over de hele wereld.
Mungbonen zijn kleine, groene peulvruchten. Ze worden wereldwijd vooral geroemd om de voedingswaarde. Mungbonen zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.
Daarnaast staan de bonen bekend om hun milde en nootachtige smaak. Je kunt ze koken of verwerken in verschillende gerechten zoals soepen, salades en curry’s.
Mungbonen zijn vrij makkelijk te verbouwen. De zaden worden in het voorjaar of de vroege zomer gezaaid, wanneer de temperaturen tussen 25 en 35 graden liggen. De zaden worden direct in de grond geplant. Met veel zonlicht en af en toe water, groeien de planten snel. De bonen worden al na 70 tot 90 dagen geoogst. De mungbonen uit ons assortiment zijn verbouwd in Thailand.
Mungbonen zijn – net als veel andere bonen – super veelzijdig. In de Aziatische keuken worden ze vaak gekookt en verwerkt in soepen, curry’s en salades. Gekiemde mungbonen zijn populair in roerbakgerechten en salades vanwege de knapperige textuur en hoge voedingswaarde.
De bonen vind je ook terug in zoete gerechten, zoals de traditionele Chinese ‘zuiverende’ mungbonensoep. Daarnaast worden mungbonen tot meel gemalen om noedels of vermicelli te maken.
In principe is er één type mungboon die op verschillende manieren verwerkt kan worden. Zo bieden we bij Mooijer meerdere typen mungbonen aan:
Het verschil tussen de gespleten mungbonen en de normale is dat de gespleten versie gelig is, omdat het schilletje is verwijderd. Deze zijn ook eerder gaar. Daarom zijn ze handig voor snelle bereidingen.
Hoewel je ontzettend veel kanten op kunt met mungbonen, zijn dit de drie populairste gerechten: soep, curry en salade.
Mungbonensoep is vooral in China ontzettend populair. Er wordt zelfs gesproken over een helende en reinigend werking.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Spoel de gedroogde mungbonen goed af onder koud water. Doe de mungbonen in een grote pan met 4 kopjes water en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bonen ongeveer 30 minuten sudderen, of tot ze gaar zijn. Verhit wat olie in een aparte pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de wortel, bleekselderij, tomaat, kurkuma, komijnzaad en gemalen koriander toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee. Voeg het groentemengsel toe aan de gekookte mungbonen en roer goed door. Laat de soep nog 10-15 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de mungbonensoep warm, gegarneerd met verse gehakte koriander of peterselie.
In de meeste gevallen vind je mungbonen terug in curry’s. Dit kunnen zowel Thaise als Indiase curry’s zijn.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Spoel de gedroogde mungbonen goed af onder koud water. Doe de mungbonen in een pan met 2 koppen water en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat ze ongeveer 20-25 minuten sudderen, tot ze gaar zijn maar nog stevig. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht en lichtbruin is. Voeg de knoflook, gember en groene chilipeper toe (indien gebruikt) en bak nog een minuutje mee. Voeg de kurkuma, komijnzaad, korianderpoeder en garam masala toe aan de pan en roer goed door. Voeg de tomatenblokjes toe en laat ze sudderen tot ze zacht zijn. Voeg de gekookte mungbonen toe aan de currysaus en meng goed door. Laat de curry nog een paar minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Breng op smaak met zout. Serveer de mungbonen curry warm, gegarneerd met verse koriander. Serveer met rijst of naanbrood.
Als je op zoek bent naar een frisse, voedzame en gezonde salade is een mungbonen salade een originele aanrader.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Meng de gekookte mungbonen, komkommer, rode paprika, rode ui en tomaat in een grote kom. Voeg de verse kruiden toe en meng alles goed door. Maak de dressing door het citroensap, olijfolie, zout en peper te mengen. Giet de dressing over de salade en meng goed, zodat alle ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn. Laat de salade een paar minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Serveer de mungbonen salade op kamertemperatuur als bijgerecht of als lichte maaltijd.
Mungbonen koken begint met het goed afspoelen van de bonen onder koud stromend water. Vervolgens week je de bonnen een paar uurtjes in een pan water. Breng vervolgens een pan met ruim en schoon water aan de kook en voeg de mungbonen toe. Laat ze ongeveer 50 minuten sudderen tot ze zacht en gaar zijn. Voor extra smaak kun je de laatste 5 minuten een laurierblad of een beetje zout toevoegen.
Vergeet niet regelmatig te roeren om aanbranden te voorkomen. Giet de bonen af en ze zijn klaar voor gebruik.
Mungbonen bieden een geweldig voedingsprofiel. Ze bevatten zeer veel eiwitten, waardoor ze een uitstekende vleesvervanger zijn voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels. Dit is weer goed voor de spijsvertering en cholesterol. Verder bevatten mungbonen vitamines en mineralen zoals foliumzuur, magnesium, kalium en vitamine B6.
Voedingswaarden per 100 gram ongekookte mungbonen:
Bij Mooijer bieden we hoogwaardige mungbonen uit Thailand aan. Er is keuze uit onder andere groene mungbonen en gepelde en gespleten mungbonen. Registreer je direct om meer informatie over de prijs en afname te ontvangen. Met meer dan 100 jaar ervaring in de branche, zijn we een van de beste groothandels voor restaurants in Nederland.