Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Kokosmelk in de wereldkeuken: van de oorsprong tot huidige trends

Kokosmelk is een veelzijdig en veelgebruikt ingrediënt dat oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, maar wereldwijd steeds populairder wordt. Deze romige vloeistof ontstaat door het persen van kokosnootvruchtvlees. Al eeuwenlang speelt kokosmelk een centrale rol in verschillende culinaire tradities en recepten. In dit artikel gaan we dieper in op het totaalplaatje van kokosmelk, zodat u precies weet waar u mee te maken heeft als u kokosmelk bij ons wil inkopen of gebruiken.

Na het lezen van dit artikel weet u alles over:

 • Wat kokosmelk precies is
 • Hoe het wordt gemaakt
 • Wat de oorsprong van kokosmelk is
 • Welke verschillende soorten kokosmelk er zijn
 • De voedingswaarden van kokosmelk
 • Vergelijkingen van kokosmelk
 • Het assortiment van kokosmelk bij Mooijer-Volendam

Wat is kokosmelk precies?

Ondanks dat de naam doet vermoeden, is kokosmelk geen zuivelproduct. De vloeistof wordt verkregen door het vruchtvlees van de kokosnoot te raspen en mengen met warm water. Dit mengsel wordt vervolgens geperst om de melkachtige vloeistof eruit te halen. Het resultaat is een rijke, romige substantie met kokossmaak.

Wat kokosmelk onderscheidt van kokoswater is de dikte en consistentie. Kokosmelk heeft een vollere textuur en wordt vaak gebruikt om een romige basis te creëren voor soepen, sauzen, curry’s en desserts. Daarnaast is kokosmelk een bron van (gezonde) vetten.

Historische oorsprong: Zuidoost-Azië is de bakermat van kokosmelk

Zuidoost-Azië is de bakermat van kokosmelk, omdat kokospalmen daar al eeuwen in grote getalen groeien. In landen als Thailand, Indonesië en de Filippijnen is kokosmelk een belangrijk ingrediënt voor dagelijkse gerechten.

In de Thaise keuken wordt kokosmelk bijvoorbeeld gebruikt in curry’s en soep. Indonesiërs verwerken kokosmelk in Nasi Goreng en de Filipijnse keuken gebruikt kokosmelk in gerechten zoals Laing; een groentestoofpot.

Kokosmelk in elke wereldkeuken

Hoewel de oorsprong van kokosmelk in Zuidoost-Azië ligt, heeft het product zijn weg gevonden naar keukens over de hele wereld. In de Caribische keuken wordt kokosmelk vaak gebruikt in gerechten zoals kokosrijst en curry’s met verse vis of kip. In Latijns-Amerika vinden vindt u kokosmelk vooral terug in soepen en stoofpotjes.

De globalisering en groeiende interesse in diverse culinaire tradities hebben ertoe bijgedragen dat kokosmelk een geliefd ingrediënt is geworden in vooral vegetarische en veganistische gerechten. Het wordt vaak gebruikt als alternatief van zuivel.

Kokosmelk in elke wereldkeuken

Productieproces: van kokosnoot tot kokosmelk 

Het productieproces van kokosmelk start met de oogst van kokosnoten, die groeien aan de kokospalm. Deze hoge palmbomen vormen clusters van kokosnoten. De plukkers beklimmen vaak de palmbomen om de rijpe kokosnoten met lange stokken of handmatig te oogsten. Het is cruciaal dat de kokosnoot volledig rijp is voor een optimale smaak en textuur van de resulterende kokosmelk.

Extractie van kokosmelk: van vruchtvlees tot romige melkachtige vloeistof

Eenmaal geoogst, wordt de kokosnoot geopend. Het witte vruchtvlees wordt zorgvuldig gescheiden van de schil. Het vruchtvlees wordt vervolgens geraspt of vermalen tot fijne kokosvlokken. Om kokosmelk te verkrijgen, wordt warm water toegevoegd aan het kokosrasp. Dit mengsel ondergaat een persproces om de melkachtige vloeistof te extraheren (scheiden). Hoe vaker persen en filtreren hoe dikker en sterker de kokosmelk.

Een andere methode om kokosmelk te scheiden is het mengen van kokosrasp met koud water om vervolgens het mengsel te laten rusten. De room stijgt op en kan worden afgeschept, terwijl de vloeistof onderaan kan worden gebruikt als een minder dikke variant of worden weggegooid.

Verschillende soorten kokosmelk

De populariteit van kokosmelk heeft geleid tot verschillende varianten die beschikbaar zijn op de markt, elk geschikt voor specifieke toepassingen.

 • Verse kokosmelk: dit is de onbewerkte, zelfgemaakte variant die vaak wordt gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken. Het heeft een intense smaak en is ideaal voor curry’s en desserts.
 • Kokosmelk in blik: dit is de meest gangbare vorm van kokosmelk. Het is handig en heeft een langere houdbaarheid. Het vet en de vloeistof kunnen soms gescheiden zijn in het blik, waarbij het vaste deel wordt gebruikt voor dikke sauzen en het vloeibare deel voor dunnere gerechten.
 • Kokosmelkpoeder: Een gedehydrateerde vorm van kokosmelk die handig is voor opslag en transport. De poeder wordt kokosmelk wanneer u het met water mengt en wordt vaak gebruikt in bakproducten en dranken.
 • Kokoscrème: Kokoscrème is het dikke, romige deel dat stijgt naar de top van een ongeopend blik met ingeblikte kokosmelk. Kokoscrème is ook los verkrijgbaar. Het bevat een hoger gehalte aan vet en heeft een rijkere consistentie dan gewone kokosmelk. Kokoscrème wordt vaak gebruikt als ingrediënt in dessertrecepten, zoals kokosroomtaart, kokospudding of als topping voor ijs.
 • Dessert kokosmelk: Speciaal ontworpen voor zoete creaties is er kokosmelk voor desserts. Dit is een gezoete variant van kokosmelk/kokoscrème. Hierdoor krijgt het een licht zoete smaak die perfect past bij verschillende desserts. Dessert kokosmelk wordt vaak gebruikt in puddingen, kokosijs en smoothies. Deze variant is handig voor degenen die een snelle en eenvoudige manier zoeken om een vleugje kokossmaak toe te voegen aan hun zoete gerechten. 

Elk van deze varianten heeft zijn unieke kenmerken en is geschikt voor verschillende culinaire creaties, waardoor kokosmelk een veelzijdig ingrediënt is dat zich zeer makkelijk aanpast aan keukens over de hele wereld. 

Is kokosmelk gezond? Dit zit er in

Kokosmelk is niet alleen een culinair genot, maar biedt ook flink wat voedingsstoffen. Denk aan vitaminen, mineralen en vetten.

Hoeveel calorieën in kokosmelk?

Per 100 gram bevat kokosmelk ongeveer 230 tot 250 calorieën. Hoewel het relatief calorierijk is, bieden de calorieën veel energie, vooral voor mensen die op zoek zijn naar alternatieven voor zuivelproducten.

Vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels

Kokosmelk staat bekend om zijn vetgehalte, dat voornamelijk bestaat uit verzadigde vetzuren. 

 • Per 100 gram bevat kokosmelk ongeveer 24 gram vet, waarvan het merendeel bestaat uit verzadigde vetten. Hoewel verzadigde vetten vaak als minder gezond worden beschouwd, bevat het ook laurinezuur, dat verschillende gezondheidsvoordelen kent.
 • Wat betreft eiwitten bevat kokosmelk ongeveer 2 gram per 100 gram. Hoewel het geen rijke eiwitbron is, draagt het wel iets bij aan de algehele voedingswaarde.
 • Kokosmelk bevat ongeveer 6 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan een deel vezels zijn. Deze vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en cholesterolgehalte.

Vitaminen en mineralen

In kokosmelk zitten ook vitaminen en mineralen. Het bevat onder andere vitamine C, vitamine E, vitamine B1, B3, B6 en foliumzuur.

Mineralen die in kokosmelk te vinden zijn, zijn onder andere ijzer, magnesium, kalium, fosfor, en zink. Kalium is vooral waardevol, aangezien het helpt bij het reguleren van een gezonde bloeddruk.

Traditionele gerechten met kokosmelk

In de keukens van Zuidoost-Azië is kokosmelk een onmisbaar ingrediënt. Het wordt vooral gebruikt voor curry’s, omdat het een heerlijk romige basis creëert. Denk aan de Thaise groene curry met kip of de Maleisische rendang, waar de kokosmelk de kruidige smaken versterkt.

Soepen zijn een ander terrein waar kokosmelk vaak in te vinden is. Tom Kha Kai is een populaire Thaise soep met kip en kokosmelk. In de Filippijnen maakt Bicol Express gebruik van kokosmelk: een pittige varkensvleesstoofpot.

Voor degenen met een zoete tand biedt kokosmelk voor dessert uitkomst. De Indonesische dadar gulung en de Maleisische pulut inti zijn de beste voorbeelden van fantastische desserts met kokosmelk.

Kokosmelk als zuivelvervanger

Vooral de laatste 10 jaar heeft kokosmelk zijn weg gevonden als een veelgeprezen zuivelvervanger. Voor degenen die lactose-intolerant zijn, veganistisch eten, of simpelweg op zoek zijn naar alternatieven, biedt kokosmelk een perfect alternatief.

Koffieliefhebbers kunnen bijvoorbeeld een scheutje kokosmelk in hun koffie toevoegen. Smoothies krijgen een tropische draai met een scheutje kokosmelk, en ontbijtgranen kunnen worden verrijkt met bijvoorbeeld kokosvlokken.

Bakliefhebbers kunnen ook profiteren van kokosmelk als zuivelvervanger. Het kan gebruikt worden in cakes, muffins en zelfs in roomvullingen.

Ontwikkelingen in de kokosmelkindustrie

Een opvallende ontwikkeling in de kokosmelkindustrie is de groeiende focus op duurzaamheid en transparantie. Consumenten hechten steeds meer waarde aan ethische productiepraktijken, en producenten reageren door certificeringen zoals biologisch, fairtrade en Rainforest Alliance te omarmen. Deze ontwikkeling gaat hand in hand met de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde producten.

Vergelijking van verschillende kokosmelk

Wanneer u de ingrediënten en kwaliteit van verschillende kokosmelkmerken wil vergelijken, is het belangrijk om naar de volgende factoren te kijken:

 • Conserveringsmiddelen en toevoegingen: Sommige merken kiezen ervoor om hun kokosmelk vrij te houden van conserveringsmiddelen en kunstmatige toevoegingen. Consumenten die de voorkeur geven aan natuurlijke producten kunnen letten op merken zoals Aroy-D.
 • Vetgehalte en textuur: Het vetgehalte beïnvloedt de romigheid van de kokosmelk. Sommige merken staan bekend om hun rijke textuur en hoger vetgehalte, wat gunstig kan zijn voor bepaalde recepten.
 • Duurzaamheid en fair trade: Merken die duurzamer produceren winnen worden alsmaar populairder. Het is de moeite waard om te kijken naar certificeringen en inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kokosmelk kopen? Ontdek het assortiment van Mooijer-Volendam

Mooijer-Volendam biedt een uitgebreid assortiment kokosmelk en kokoscrème. Zo kunt u terecht voor 12 pakken van één liter, 24 blikken van 400 milliliter, 24 pakken van 500 milliliter of 36 pakken van 250 milliliter. Daarnaast bieden we verschillende merken en typen kokosmelk. Met andere woorden: voor betrouwbare inkoop van kwaliteit kokosmelk, bent u bij Mooijer-Volendam aan het juiste adres.

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.