Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Makreel: een gezonde, duurzame keuze

Makreel is een veelzijdige vis met een uitgesproken eigen smaak. Makreel is een hele zachte vis, rijk aan Omega 3-vetten. De manieren om makreel te bereiden zijn talloos. Gerookte makreel is natuurlijk heel erg bekend, maar verse makreel kan ook gegrild of gebakken worden. Met makreel kun je eigenlijk alle kanten op! 

Gerookte makreel is het grootste product uit de visrokerij van Mooijer-Volendam. Dagelijks werken onze collega’s keihard om aan onze hoge kwaliteitseisen te voldoen. Onze rookmeesters werken nog met echte rook, om de unieke smaakbeleving van de gerookte makreel te behouden. 

Wilt u kennismaken met de topkwaliteit makreelproducten van Mooijer-Volendam? In dit artikel vertellen wij u alles over de vele verschillende makreelproducten en de diverse bereidingswijzen. U kunt ook alvast direct een kijkje nemen in ons uitgebreide makreelassortiment.

Onderwerpen die in dit artikel aan bod komen :

  • Korte introductie over makreel 
  • Vangst- en bewaarmethoden makreel
  • Makreel in de viswinkels
  • Makreelrokerij Mooijer-Volendam
  • Gerookte of gestoomde makreel? 
  • Makreel kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Korte introductie over makreel

De makreel is een straalvinnige vis uit de orde van de baarsachtigen en de Scombridae-familie. De makreel bezit de typische kenmerken van de tonijn, die ook behoort tot de familie van de makreelachtigen (Scombridae). Makrelen zijn echter kleiner en hebben een kortere levenscyclus dan tonijnen. De makreel wordt ook wel ‘Atlantische makreel’ of ‘gewone makreel’ genoemd.

Makrelen worden in Nederland voornamelijk niet als verse vis verkocht, maar zijn vooral bekend als gestoomde of gerookte vis. Dit komt onder meer omdat verse makreel maar heel kort houdbaar is. Daarbij heeft de vis een unieke eigen smaak, die gebakken of gegrild niet heel gangbaar is.

De makreel heeft een typisch visvlees dat zich onderscheidt van alle andere vissoorten. Wat de makreel geheel uniek maakt, zijn de donkere zebra-achtige strepen en de groenblauw gekleurde rug. De buik van de makreel is zilverwit. 

Korte introductie over makreel

Nog voordat de makreel gerookt of gestoomd is, heeft het visvlees al een rookachtige geur. Makreel is een heel vette vis en bevat veel vitamine B12. Door slechts één portie makreel per week te eten, kan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van omega 3-vetzuren al behaald worden. 

Vangst- en bewaarmethoden makreel

Omdat makreel niet zo lang houdbaar is, zijn de vangst- en bewaarmethoden van dit populaire visje cruciaal. Hoe wordt de makreel precies gevangen en hoe zorgt men ervoor dat de vis vers blijft? 

Het hele jaar door gaan de Nederlandse visserijschepen eropuit en kunnen we dus genieten van een heerlijk stukje verse makreel. De makreel komt voornamelijk voor in het oosten van de Atlantische Oceaan, in de Zwarte Zee en in de Middellandse Zee. Doordat de makreel een schoolvis is en in grote scholen aan de oppervlakte van het water zwemt, is het voor vissers eenvoudig om in korte tijd grote hoeveelheden vis te vangen. 

Door gebruik te maken van vriestrawlers wordt de makreel na de vangst direct gesorteerd en ingevroren, zodat de vis bij terugkomst – meestal na twee tot drie weken – direct klaar is voor de verkoop in binnen- en buitenland.

Makreel is niet alleen een heel gezonde vis, maar ook nog eens een duurzame keuze. Het makreelbestand is niet in gevaar en wordt nauwlettend gecontroleerd. Dit komt mede doordat de makreel een pelagische vissoort is: de makreel leeft in grote scholen in de waterkolommen en niet op de bodem van de zee. Voor de vangst op makrelen wordt er daarom gebruikgemaakt van ringzegens, pelagische sleepnetten en handlijnen. 

In Nederland worden voornamelijk de pelagische sleepnetten gebruikt. Deze techniek wordt ook wel midwater trawling genoemd. Bij deze vistechniek wordt de bodemhabitat niet beschadigd en is er weinig weerstand. Hierdoor wordt er een stuk minder brandstof verbruikt. Het nadeel van pelagische sleepnetten is dat er wel sprake is van bijvangst. 

Makreel in de viswinkels

Sommige vissoorten zoals tonijn en kabeljauw zie je eigenlijk nooit in het geheel: als particulier vind je de vis al netjes gefileerd in de toonbank en ook als inkoper koopt u de vis meestal standaard gefileerd in. Bij makrelen is dit niet het geval, maar is het wel zo dat de vissen nauwelijks nog vers verkocht worden. Verse makreel is vooral populair bij de Nederlanders met een migratieachtergrond. 

Omdat verse makreel maar heel kort houdbaar is, wordt de meeste makreel gestoomd of gerookt ingekocht en weer verkocht. Ook rauwe, vers ingevroren makrelen zijn gemakkelijk om in te kopen en te bewaren. Mooijer-Volendam heeft een groot aanbod van diverse soorten makreel, zowel gerookt als diepvries.

Hele gerookte makrelen

De vraag naar hele gerookte makrelen wordt ook minder. De consument kiest steeds meer voor gemak en vraagt om kant-en-klaar-producten. Daarom is gerookte en gestoomde gefileerde makreel nu populairder dan ooit. Ook wordt er vaak gekozen voor gerookte makreelfilet met toppings als peper of paprikakruiden. Bij Mooijer-Volendam wordt de makreel geheel verwerkt naar de wensen van de klant.

Gerookte en gestoomde gefileerde makreel is nu populairder dan ooit

Er zijn natuurlijk altijd mensen die het wel fijn vinden om de gerookte makreel zelf te fileren. Zonder ervaring kan dit nog een flink klusje zijn. Makrelen hebben tientallen kleine graatjes die er met expertise uitgeplukt dienen te worden. Het is handig om voor het consumeren van makreelfilet altijd eerst even in het midden van de filet met je vinger van boven naar beneden te voelen of er geen kleine graatjes achtergebleven zijn. 

Makreelrokerij Mooijer-Volendam

Zoals al eerder aangegeven is vers gerookte makreel een groot product uit de visrokerij van Mooijer-Volendam. Dagelijks werken onze collega’s keihard om aan onze hoge kwaliteitseisen te voldoen. De gerookte makreel wordt in de visrokerij nog altijd op een vertrouwde en ambachtelijke manier bereid. Onze rookmeesters werken nog met echte rook, om de unieke smaakbeleving van de gerookte makreel te behouden. De hypermoderne rokerij van Mooijer-Volendam bevindt zich in het gloednieuwe bedrijfsgebouw aan de Dwarskuul 2 in Volendam. 

Makrelen roken

Makreel kan dus het hele jaar door gevangen worden, maar de enige periode waarin de makreel geschikt is voor de rokerij zijn de maanden december, januari en de eerste twee weken van februari. Dat heeft er alles mee te maken dat de makreel een bepaald vetpercentage moet hebben, wil deze geschikt zijn voor de rokerij. Makrelen om te roken worden dus in een kort tijdsbestek gevangen. Dit is vergelijkbaar met de haring, die ook in een korte tijd van het jaar gevangen wordt, maar zodanig wordt verwerkt dat het gedurende het hele jaar een topproduct is!

Hoe worden makrelen dan het hele jaar door gerookt? 

Makrelen komen bevroren binnen bij de makrelenrokerij. Daar worden ze voor het roken eerst ontdooid. Na het ontdooien worden alle ingewanden uit de makreel verwijderd. Dit proces noemt men ‘kaken’, net als bij de haring. In tegenstelling tot het kaken van haring, gebeurt het kaken van makrelen altijd machinaal. 

Als de makrelen gekaakt zijn, worden ze gepekeld in zeezout. Wanneer ze lang genoeg in de pekel hebben gelegen, worden de makrelen aan ijzeren spiesen geregen en in de rookkast gehangen. Dit proces is goed te zien in onderstaande video, opgenomen in de makreelrokerij van Mooijer-Volendam.

Na ongeveer vier tot vijf uur in de rookkast is het rookproces klaar en worden de makrelen terug gekoeld in de koelcel. Na het koelen is de makreel klaar om gefileerd en ingepakt te worden. 

Gerookte of gestoomde makreel?

Gerookte makreelfilet is net als paling heerlijk voor op een broodje, door de salade of op toast. Het populaire product ligt bij iedere viswinkel in de toonbank, kant-en-klaar om direct te consumeren. Om de smaak van de makreelfilet volledig tot zijn recht te laten komen, wordt de filet vaak nog voorzien van een klein beetje peper en zout, soms zelfs nog afgemaakt met een toefje mayonaise

Een vraag die vishandels vraag krijgen: is de makreel nou gerookt of gestoomd

Eigenlijk is de gerookte makreel die je in de winkel koopt voor op brood gestoomde makreel. Net als bij de sprot, eerder uitgebreid beschreven in het artikel Sprot en de haringfamilie, kunnen makrelen zowel warm als koud gerookt worden. 

Warm of koud gerookte makreel

Warm gerookte makreel gaat enkele uren de rookkast in bij een minimum temperatuur van 62 graden.  Koud gerookte makreel hangt langer in de rookkast, maar bij een stuk lagere temperatuur van maximaal 26 graden. 

De uitkomst hiervan? Een compleet ander product van dezelfde vis. Door de lage temperatuur blijft koud gerookte makreel nagenoeg rauw: de kleur van het visvlees is wat grauwer en een beetje glazig. Door het langere pekelbad is de vis ook veel zouter van smaak.

In Nederland is vooral de gestoomde (= warm gerookte!) makreel een heerlijke lekkernij. Omdat deze vis dus ook ‘gerookt’ is, ontstaat vaak de verwarring tussen gerookt en gestoomd. Een perfect gestoomde makreel is mooi goudkleurig, glanzend met een zwarte baan over zijn rug, en iets gerimpeld. Het visvlees is juist weer mooi wit, smeuïg en vettig, maar niet té vet. Verder moet de makreel niet te zout zijn… en smaken naar meer! 


Makreel kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Bent u een groothandel, bedrijf, speciaalzaak, winkel of toko, en bent u benieuwd naar het volledige makreelassortiment van Mooijer Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod van makreelproducten: van de populaire gestoomde makreelfilets (altijd inhouse vers gefileerd!) tot gerookte pepermakreel, makreel in pekel en baby horsmakreel. Maar ook voor spekmakreel, Indische makreel en botermakreelfilet bent u bij Mooijer-Volendam aan het juiste adres!

Ontdek het volledige assortiment van makreelproducten van Mooijer-Volendam  

Op zoek naar makreelproducten van goede kwaliteit? Dan bent u aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als makreelgroothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit, iets wat klanten ook van ons verlangen.

Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horeca groothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers.

Benieuwd naar al onze makreelproducten? 

Copyright © 2022 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.
Totaal:
0,00
Gratis levering bij een bestelling vanaf € ,-