Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Forel: een verantwoorde keuze

Forel is een vissoort dat de meeste mensen als verse vis én als gerookte vis kennen. Als gerookte vis is de forel vaak als forelfilet te vinden bij de makreelfilet en palingfilet; als verse vis ligt de forel meestal in zijn geheel schoongemaakt in de verse vis-toonbank. 

De forel is niet alleen een heel veelzijdig visje – hij kan gerookt worden, gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild én in de oven worden bereid – het is ook een heel verantwoord visje. Waarom dit is, zal geheel duidelijk worden in de rest van het artikel, waarin we het uitgebreid gaan hebben over de oorsprong van de forel, de verschillende soorten forellen en de diversiteit van het populaire kweekvisje.

Forel van goede kwaliteit inkopen?

Bent u als inkoper op zoek naar forel en wilt u verzekerd zijn van de juiste kwaliteit? In dit artikel vertellen wij u waar u qua kwaliteit op moet letten bij het inkopen van forel en delen wij ons diverse aanbod van forelproducten.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Korte introductie over forel 
  • Zeeforel of kweekforel? 
  • Het huidige forelbestand
  • Aquacultuur forel 
  • Forel kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Korte introductie over forel

De forel is een fijn visje met een lekkere en neutrale smaak. Wetenschappelijk gezien is de forel familie van de zalm (Salmonidea). Beide vissen hebben dezelfde vorm, zijn vrij vet en hebben oorspronkelijk hetzelfde migratiepatroon. Dit houdt in dat de vissen wanneer ze volwassen zijn, vanuit de zee terugzwemmen naar hun geboorteplek in de rivieren om zich daar voort te planten. 

Zalmen worden een stuk groter dan forellen. Forellen blijven vrij slank en hebben – in tegenstelling tot zalmen – nauwelijks schubben. De structuur en het handzame formaat van de forel maken de vis een hele populaire barbecuevis. Omdat de forel niet al te groot is en van een gelijk formaat, passen de visjes gemakkelijk naast elkaar in hun geheel op de barbecue. Forellen zijn lekker vet, waardoor ze niet te snel uitdrogen. Ook zijn ze – net als de zalm – zeer geschikt om te roken. 

De kleuren van een forel hangen af van de plaats waar de forel voorkomt: zoetwaterforellen zijn wat meer geelbruin van kleur, terwijl zoutwaterforellen zilverachtig zijn met duidelijke zwarte stipjes zonder vast patroon. Daarbij verandert de kleur ook vaak in de paaitijd.

Bent u als inkoper op zoek naar forel en wilt u verzekerd zijn van de juiste kwaliteit? In dit artikel vertellen wij u waar u qua kwaliteit op moet letten

Hoewel een doorsnee forel rond de één kilo weegt, komt het zo nu en dan voor dat er gigantische forellen in het wild gevangen worden met een gewicht van rond de 20 kilo en een lengte van meer dan één meter. 

Zeeforel of kweekforel?

Voordat we meer kunnen vertellen over de forel, is het belangrijk om te weten dat ‘forel’ een nogal breed begrip is. Forel is namelijk de verzamelnaam voor vele verschillende soorten vis; zowel wild als gekweekt, maar ook voor zowel zoet- als zoutwatervissen. De forel die we terugvinden in de handel is uitsluitend de regenboogforel.

Regenboogforel

De regenboogforel is de bekendste en populairste forel in Nederland. Deze kweekforel is een zoetwatervis. Als je in Nederland en in de rest van Europa forel bestelt in een restaurant of koopt in de winkel, krijg je altijd de gekweekte regenboogforel. Deze is meestal afkomstig uit kwekerijen in Denemarken en Nederland. De regenboogforel dankt zijn naam aan zijn gekleurde flanken.

Regenboogforellen worden vaak als hele vissen verkocht of als forelfilets. Hoewel forellen qua product voornamelijk populair zijn als verse vis, worden hele gerookte forellen of gerookte forelfilets ook goed verkocht.

Ontdek het volledige forel-assortiment van Mooijer-Volendam 

Zalmforel

Binnen de zoetwaterforellen bestaat ook nog onderscheid. Zo heb je naast de regenboogforel ook nog de zalmforel. Althans, zo wordt dit visje vaak genoemd. Een zalmforel is eigenlijk ook een regenboogforel, maar dan groter. Doordat de zalmforellen ander voedsel krijgen, zoals garnaaltjes en kreeftjes, is het visvlees van de zalmforel rozig – net als bij zalm. 

Qua smaak en structuur blijft een zalmforel echter gewoon een forel. Wel is de zalmforel iets groter dan een ‘gewone’ regenboogforel, en verkrijgbaar in verschillende maten, zoals de zalmforel 4/5 en de zalmforel 5/7

Doordat de zalmforellen ander voedsel krijgen, zoals garnaaltjes en kreeftjes, is het visvlees van de zalmforel rozig – net als bij zalm.

Overige forelproducten

Naast alle ‘standaard’ forelproducten zoals verse regenboogforel, regenboogforelfilet en hele zalmforel, zijn andere forelproducten zoals (warm)gerookte forelfilet en foreleitjes ook razend populair. Foreleitjes worden ook wel forelkuit genoemd, en zijn prachtig oranje van kleur. 

Vanwege deze mooie felle kleur worden de eitjes vaak als decoratie of topping gebruikt – als finishing touch. Maar de eitjes zien er niet alleen mooi uit; de zacht zilte smaak is ook nog eens erg lekker! Ook de grotere zalmforellen hebben heerlijke en mooi oranje zalmforelkuit

Wilde forel 

Maar hoe zit het dan met de wildvangst van forel? Het idyllische beeld van vakantie aan een meer, het vangen van forellen die vervolgens direct de barbecue opgaan?

Forel komt in het wild niet in groten getale voor, maar wel verspreid over de hele wereld, van Noord-Amerika tot Noord-Azië en Europa. De grootste wilde forelpopulatie komt voornamelijk voor in rivierbeken in Oostenrijk, Italië, de Ardennen en Noorwegen, waar het water koud, helder en zuurstofrijk is.

Zeeforel, beekforel en meerforel

De wilde forelpopulatie werd jarenlang onderverdeeld in drie soorten, namelijk de zeeforel (Salmo trutta trutta), beekforel (Salmo trutta fario) en de meerforel (Salmo trutta lacustris). Deze onderverdeling is gebaseerd op de leefomgeving en het migratiepatroon van de forel. Zo migreert de (anadrome) zeeforel tussen het zoete opgroeigebied en de zee/oceaan, terwijl de beekforel zijn hele leven in zoet water verblijft. De meerforel komt voornamelijk in Ierland voor en is ook een migrerende forel.

Afhankelijk van waar de forel geboren wordt en met welke omstandigheden de vis te maken krijgt, kan een forel zijn hele leven in het zoete water verblijven (zoals de beekforel) of zich ontwikkelen tot een migrerende vorm, zoals de zeeforel. De anadrome meerforel heeft grofweg dezelfde levensgeschiedenis als de zeeforel, maar groeit op in grote diepe bergmeren. 

Vanwege het brede aanpassingsvermogen van de forel, is het onderscheid in ondersoorten (S. trutta trutta, S. trutta fario en S. trutta lacustris) dus eigenlijk onjuist. De zeeforel, beekforel en meerforel zijn alle drie vormen van dezelfde vissoort. 

Het huidige forelbestand

Voor een vis die zichzelf zó goed aan omstandigheden kan aanpassen als de forel, zou je zeggen dat uitsterving praktisch onmogelijk is. Toch komt de forel in het wild nog sporadisch voor. De grootste oorzaak hiervan, zoals helaas vaak het geval is, is ontstaan door onomkeerbare ingrepen van de mens in de natuur. 

Door de bouw van vele stuwdammen, sluizen en dijken ging de forelpopulatie in het begin van de twintigste eeuw fors achteruit. Deze nodige bouwwerken voor de mens vormden migratiebarrières voor de forel en zorgden voor cruciale veranderingen in hun paai- en geboorteplekken. Hierdoor bleven forellen uiteindelijk vaker op één plek waardoor ze zich niet of nauwelijks voortplantten. 

Toch is de IUCN-status van de forel niet-bedreigd. Dit komt mede doordat de forel zich zo gemakkelijk aanpast, maar ook omdat de vis een stuk minder kritisch is wat betreft zijn leefomgeving dan bijvoorbeeld de zalm. Daarnaast is de mens ook al jarenlang hard bezig met het herstel van het forelbestand. Duurzaamheid is hedendaags belangrijker dan ooit en er wordt continu gekeken naar innovatieve maatregelen voor het herstel van het algehele visbestand. 

Een van deze maatregelen voor het herstel van het forelbestand is bijvoorbeeld de vistrap. De vistrap zorgt ervoor dat vissen – in dit geval de forel – geen last hebben van de migratiebarrières. Door verschillende bakken met stromend water trapsgewijs te plaatsen, kunnen forellen naar een hoger of lager niveau zwemmen en zo aan de andere kant van een stuwdam, sluis of dijk komen. 

Er zijn diverse technieken voor een vistrap, afhankelijk van de vissoort(en) in die omgeving.

 

Er zijn diverse technieken voor een vistrap, afhankelijk van de vissoort(en) in die omgeving. Naast dit soort innovatieve maatregelen zijn er natuurlijk ook altijd nog de strenge regels op overbevissing. Tel daar de vele duurzame kwekerijen bij op, en de toekomst van het forelbestand ziet er rooskleurig uit. 

Aquacultuur forel

De forellen die in Europa gegeten worden, zijn afkomstig van aquacultuur en komen grotendeels uit Denemarken. In Denemarken worden forellen van de hoogste kwaliteit gekweekt. Dit heeft onder andere te maken met de grootte van het watergebied en de waterkwaliteit en -zuivering. Forellen houden van koud, helder en zuurstofrijk water.

Andere landen waar forel ook nog gekweekt wordt zijn Frankrijk, Italië, Turkije, Spanje, België en Nederland. In Nederland zijn er in totaal vier forellenkwekerijen die jaarlijks 100 ton forel produceren. Deze forellen worden overigens niet alleen maar gekweekt voor consumptie, maar ook om het forelbestand op peil te houden én voor de sportvisserij. De gekweekte forellen worden hiervoor wanneer ze volgroeid zijn uitgezet in rivieren, meren en vijvers. In de wintermaanden mag niet op deze forel gevist worden en er geldt te allen tijde een meeneemlimiet van één forel per persoon. 

Het kweekproces 

Forellen worden gekweekt in zeer grote bassins op zee. Net als bij de zalm worden bij de forel de bevruchte eitjes in ronde bakken met stromend water opgekweekt tot kleine visjes. Dit gebeurt met wel 30.000 foreleitjes tegelijk. 

Als de visjes groot genoeg zijn, zo’n 8 tot 10 centimeter, worden ze verplaatst naar gigantische buitenvijvers. Om te zorgen voor de optimale leefomstandigheden van de forellen, wordt er continu vanuit de omliggende rivieren nieuw, vers water gepompt naar deze buitenvijvers. Het duurt ongeveer een jaar om een forel van 350 gram te kweken. 

Omdat de forel voor consumptie een kweekvis is, kunnen we forel het hele jaar door eten. Forel wordt veel vers gekocht. De meeste mensen nemen de forel in hun geheel (schoongemaakt) mee, maar de visjes kunnen uiteraard ook gefileerd worden. 

Qua vetheid, prijs en smaak is de forel een uitermate geschikte keuze. Forel is ook een verantwoorde keuze: omdat alle vissen die voor consumptie zijn gekweekt worden, is er geen spraak van bedreiging of uitsterving. Wat ook heel belangrijk is, is dat de forellen op de juiste manier gekweekt worden: er komt absoluut geen gebruik van antibiotica bij kijken. Forel is dus ook voor de mens een zeer verantwoorde keuze.

Forel kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Benieuwd naar het volledige forel-assortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod van forelproducten, zowel heel als gefileerd, vers, gerookt en als kaviaar. Al onze forelproducten zijn voorzien van het ASC-keurmerk. 

Ontdek het volledige forel-assortiment van Mooijer-Volendam 

Bent u op zoek naar forelproducten van goede kwaliteit? Dan bent u aan het juiste adres. Mooijer-Volendam stelt als groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit, zo ook met al onze forelproducten. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit; iets wat klanten ook van ons verlangen.

Hierom weten steeds meer klanten ons te vinden als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, toko’s, speciaalzaken en grote retailers. 

Benieuwd naar al onze forelproducten? 

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.