Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op +31 (0)299-399 999

Gyoza: de Japanse dumpling 

Wat zijn dumplings? Waar komen dumplings vandaan en welke dumplings zijn het populairst? Drie vragen die voor u als inkoper belangrijk zijn om te weten en die in onderstaand artikel uitgebreid beantwoord worden. 

Gyoza is een Japanse dumpling die valt onder de categorie ‘Dim Sum’. Dim Sum-producten zijn al sinds jaar en dag enorm populair in Azië en worden ook in Europa steeds populairder. Voorbeelden van gewilde Dim Sum-producten zijn de beroemde Ha Kau, Sieuw Mai en Gyoza. 

Vanwege de populariteit van Gyoza staat deze specifieke dumpling in dit artikel centraal. Onderwerpen die in dit artikel onder andere worden besproken zijn: 

  • Korte introductie over Gyoza
  • De geschiedenis van Gyoza
  • Gyoza: ingrediënten en vullingen 
  • De bereiding van Gyoza
  • Gyoza kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Korte introductie over Gyoza

Gyoza is een heerlijk gerecht met een rijke geschiedenis en vele varianten. Gyoza(spreek uit als ‘gjo-zah’) zijn Japanse dumplings die behoren tot de befaamde Aziatische Dim Sum. Dit populaire fingerfood is vergelijkbaar met de Spaanse tapas en krijgt steeds meer bekendheid in het westen.

De Japanse dumplings zijn kleine gevulde deegpakketjes gemaakt van tarwebloem en hoofdzakelijk gevuld met sappige vlees- en koolvulling. Gyoza-dumplings worden op authentieke wijze eerst in de pan gebakken, vervolgens gaar gestoomd en vlak voor het serveren even knapperig gebakken. 

Gyoza-dumplings
Gyoza-dumplings

De geschiedenis van Gyoza

De Japanse dumpling Gyoza is oorspronkelijk afkomstig uit China, waar de bekende Dim Sum Jiaozi wordt genoemd. Het gerecht maakte echter pas naam in Japan rond 1940, toen Chinese immigranten het tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Japan brachten. In Japan werden de dumplings voor het eerst geproduceerd in Yokohama, een stad met een grote Chinese gemeenschap. Vanaf dat moment begon de populariteit van Gyoza in Japan snel toe te nemen.

De Japanse Gyoza en de Chinese Jiaozi zijn niet precies hetzelfde. Het belangrijkste verschil is de rijke knoflooksmaak die bij de oorspronkelijke Chinese versie een stuk minder aanwezig is. Het bladerdeeg van de Japanse Gyoza is daarnaast iets dunner dan dat van de Chinese Jiaozi, omdat het vaak machinaal vervaardigd wordt. Ook de vulling is hierom meestal wat fijner. Dankzij het dunnere deegvelletje is de Japanse Gyoza heerlijk knapperig. 

Gyoza en Gyoza-vellen zijn te vinden in supermarkten en restaurants in heel Japan, bevroren of kant-en-klaar. Zowel de deegvellen als de bereide Gyoza zelf zijn ook steeds gemakkelijker te vinden op Aziatische markten over de hele wereld.

Gyoza Mandu

Gyoza Mandu is een Dim Sum dat de laatste jaren een flinke opmars aan het maken is. Oorspronkelijk komt Gyoza dus uit China en later uit Japan, maar juist de Zuid-Koreaanse zijn op dit moment bij ons heel trending. Bij Mooijer-Volendam kunt u op het moment maar liefst negen verschillende soorten Gyoza uit Zuid-Korea bestellen: Gyoza met garnaal, Gyoza met zeevruchten, de favoriete vegetarische Gyoza en nog veel meer. Neem vooral eens rustig een kijkje in ons uitgebreide assortiment

Gyoza Mandu
Gyoza Mandu

Gyoza: ingrediënten en vullingen 

De meest traditionele vulling voor Gyoza bestaat uit gehakt varkensvlees (soms rundvlees), kool, knoflook, gember en sesamolie. Tegenwoordig zijn er echter vele varianten Gyoza verkrijgbaar, zowel met vlees als vegetarisch. Ook wordt er vaak garnalen, kip, paddenstoelen en/of tofu aan de vulling toegevoegd.

Het deeg voor Gyoza is gemaakt van tarwebloem, water en zout, waaraan soms ei wordt toegevoegd. Het deeg wordt gekneed en uitgerold tot kleine ronde schijven, waarop de vulling wordt geplaatst. De hoeveelheid van twee theelepels is hierbij al genoeg. Vervolgens wordt het deeg gevouwen tot kleine pakketjes, die uiteindelijk worden gestoomd, gekookt of gebakken.

Het recept voor het maken van Gyoza-deeg:

Ingrediënten:

  • 2 kopjes tarwebloem
  • 1/2 kopje warm water

Gyoza-deeg maken in vijf simpele stappen:

  1. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Giet het warme water geleidelijk in het kuiltje terwijl u de bloem mengt met een vork of met de hand tot er een deeg ontstaat.
  3. Kneed het deeg op een licht bebloemd oppervlak gedurende 5-10 minuten tot het glad en elastisch is.
  4. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten voordat u het gaat uitrollen.
  5. Snijd het deeg in ronde, dunne vellen van ongeveer 10-12 cm in diameter.
Gyoza-deeg
Gyoza-deeg

De bereiding van Gyoza

Gyoza kan op verschillende manieren worden bereid. De meest gangbare manieren zijn stomen, koken en bakken. Gyoza worden vaak gestoomd in een bamboe stoommandje of gekookt in een pan met water, waarna ze in het mandje of op een klein bordje worden geserveerd. Ook worden ze regelmatig gebakken in een koekenpan of frituurpan, waardoor ze een heerlijke knapperige textuur krijgen. De beste manier om Gyoza te bereiden is afhankelijk van de vulling en uw persoonlijke voorkeur.

Gyoza worden vaak geserveerd als voorgerecht, snack of bijgerecht in Japanse restaurants. Ze worden meestal gecombineerd met sojasaus, rijstazijn en/of gember, en soms ook met een pittige saus of wat chiliolie. Gyoza kan ook geserveerd worden met Shoyu ramen, een Japanse noedelsoep.

Gyoza - Mooijer Volendam
Gyoza – Mooijer Volendam

Kortom: de opties met Gyoza zijn eindeloos. En of ze gestoomd zijn, verwerkt in een soep, gekookt, gebakken of gefrituurd: ze zijn een geweldige toevoeging aan iedere maaltijd. Probeer het eens uit en ontdek zelf waarom Gyoza zo populair is!

Gyoza kopen bij visgroothandel Mooijer-Volendam

Bent u enthousiast geraakt en benieuwd naar het volledige Gyoza-assortiment van Mooijer-Volendam? Bij Mooijer-Volendam hebben we een divers aanbod Gyoza-producten: Gyoza met kip en groente, Gyoza met garnaal, vegetarische Gyoza, en nog veel meer. 

Gyoza-producten bij Mooijer Volendam

Ontdek ons volledige Gyoza-aanbod op de website. Mooijer-Volendam stelt als Aziatische groothandel hoge eisen aan haar kwaliteit. Onze klanten kunnen vertrouwen op AAA-productkwaliteit, iets wat klanten ook van ons verlangen.

Hierdoor weten niet alleen steeds meer Aziatische toko’s ons te vinden, maar dienen wij ook als horecagroothandel of als groothandel voor viswinkels, speciaalzaken en grote retailers. Komt u ook terug voor de kwaliteit van Mooijer-Volendam? 

Copyright © 2024 Mooijer-Volendam

Winkelwagen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.